2.02.2015

Sümerbank'ın kültür mirası/ Cultural Heritage of Sümerbank

 İzmir Ekonomi Üniversitesi Arşivi'nden alınmıştır./ Courtesy of Archive of Izmir University of Economics

Benim gibi ortayaşlarını sürmekte olan pekçok insan için Sümerbank çocukluğumuzun önemli bir parçasıdır. Hazır giyimin bu kadar yaygın olmadığı dönemlerde dikilen elbiselerin, pijamaların temel kumaş kaynağıdır Sümerbank. Bunun yanında ürettiği seramik, porselen, cam objeler de 20.yüzyılın başlarından 1980lerin sonuna kadar Türkiye tasarım tarihini belgeler. Ne yazık ki Sümerbank da pekçok diğer devlet kurumu gibi zamanla "kar etmez" hale gelmiş ve sonunda özelleştirilmiştir. Bu süreçte yılların birikimi olan arşivleri de sahipsiz kalmış, yok olmuştur. İzmir'de bulunan Sümerbank Halkapınar Basma Sanayii 1933 yılında kurulur, 1986'da özelleştirme sürecine girer ve 2001'de tasfiyesine kadar işlemeye devam eder. 2006 yılında İzmir Ekonomi Üniversitesi gerekli izinleri alarak Sümerbank'ın atıl durumdaki kumaş ve kumaş albümlerini depolardan kurtarır. Temizleme ve koruma işlemleri başlar. Bugün artık projenin 2. kısmına geçilmiş durumda. Arkadaşlarımın görev aldığı bir proje bu. 

"İzmir Ekonomi Üniversitesi Moda ve Tekstil Tasarımı Bölümü, İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) tarafından desteklenen “Dijital Tekstil Desen Arşivi ve Sanal Müze Oluşturulması Projesi" ile Sümerbank’ın Halkapınar Basma Sanayii Müessesesi’nde, 1956-2001 yılları arasında üretilmiş tekstil desenlerinin proje kapsamında korunmasını, dijital bir müzeye dönüştürülmesini, ulusal ve uluslararası platformda paylaşıma açık şekilde desen arşivi oluşturulmasını hedefliyor.
Proje sonunda araştırmacıların, tasarımcıların, öğrencilerin, sanayicilerin, çeşitli kurumlarda çalışan profesyonellerin faydalanabileceği bir dijital desen arşivi oluşturularak Sümerbank kültürel mirasının gelecek kuşaklara aktarılması sağlanacak."

İşte projenin web duyurusu: http://kpm.ieu.edu.tr/tr/news/type/read/id/3533
--------------------

For many middle aged people like me, Sümerbank is an important part of our childhood. In a period where ready made fashion was not that widespread, Sümerbank had been the main fabric source for all the sewn dresses and pyjamas. Moreover, Sümerbank had become a documentary of Turkish design history through its ceramic, porcelain and glassware production from early 20th century until 1980s. Unfortunately, like many other state institutions, Sümerbank had become of "little profit" and finally had been privatized. In this process its archives had been left on their own and doomed to perish. İzmir Sümerbank Halkapınar Calico (cotton print) Industry was founded in 1933, privatization had started in 1986 and the industry stopped in 2001. In 2006, Izmir University of Economics had taken the necessary permits to save Sümerbank fabrics and fabric swatch albums from its abandoned depots. Then cleaning and conservation process had started. Today the 2nd phase of the project had started. My friends are taking part in this project. 

"Izmir University of Economics aims to archive thousands of patterns and share them with the sector with its “Establishing Digital Textile Design Archive and Virtual Museum” titled project supported by Izmir Development Agency (IZKA). A digital pattern archive will be established at the end of the project where researchers, designers, students, industrialists, and professionals from various organizations will be able to utilize, and cultural heritage of Sümerbank (Sümerbank was established in 1933 as a state owned bank for funding the construction of textile factories and the development of the textile industry in Turkey) will be transmitted to future generations. "

Here is the web announcement of the project: http://kpm.ieu.edu.tr/en/news/type/read/id/3533 (click English on the right hand side of the web page to read it)

2 yorum:

  1. Thank you for taking the time to comment. We are all 'just playing' it's the best way.

    YanıtlaSil

Merhaba. Zaman ayırıp düşüncelerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim. Yorumlarınız benim için önemli :)
----------------
Hello. Thank you for making the time to share your ideas. Your comments are important for me :)